راهنمای تنظیم نور و میزان مدت روشنایی لامپهای رشد گیاه
مقدمه
فاصله لامپ رشد گیاه چقدر باید باشد؟ آیا فاصله لامپ رشد گیاه در همه گیاهان یکسان است؟ چگونه لامپ رشد گیاه را تنظیم کنیم؟ و... سوالات متعدد هر کشاورز، گلخانه دار و... میباشد که قصد استفاده از لامپ رشد گیاه دارد.
بی شک اگر شما هم گلخانه دارید یا لامپ رشد گیاه برای گیاهان خود خریداری کردهاید قبل از نصب و در بدترین حالت بعد از نصب به این فکر فرو رفتهاید که چگونه باید از این لامپ استفاده کرد. چند ساعت باید روشن باشد؟ چند ساعت خاموش؟!!!
اگر شما هم با این مشکل رو به رو هستید باید بدانید که مجموعه فروردین در این مقاله تمام تلاش خود را کرده است تا تمامی نکات لازم در مورد لامپهای رشد گیاه و نحوه استفاده از آنها را برایتان شرح دهد. توصیه می کنم تا انتهای این مطلب با مجموعه فروردین همراه باشید.
چند ساعت باید لامپ رشد گیاه روشن بماند؟
سوالی که برای بسیاری از مصرف کنندگان لامپ رشد گیاه ایجاد میشود. حال واقعا چند ساعت باید به گیاهان نور بدهیم؟ قبل از اینکه به میزان زمان روشن و خاموش و روشن بودن لامپ رشد گیاه را برایتان مطرح کنم بیایید در مورد زمان بندی گیاهان صحبت کنیم.
در ابتدا به این موضوع توجه کنید که گیاهان هرکدام نیازمند زمانی مشخص به نور هستند. بنابراین وجود نور مناسب برای رشد گیاه افزایش فتوسنتز در گیاهان را به ارمغان میآورد. نکته حائز اهمیت دیگر مربوط ساعت خواب گیاهان است. توجه داشته باشید که از نظر خواب و بیداری گیاهان دو نمونه گیاه داریم که برخی از گیاهان روز کوتاه و برخی دیگر روز بلند هستند.
- گیاهان روز بلند به گیاهانی گفته میشود که به نور طولانی تری (از نظر زمانی) نیاز دارند تا به گلدهی برسند و معمولا این گیاهان در فصل بهار و تابستان بیشتر کشت میشوند مانند: ریحان، کرفس، جعفری، شوید، نعناع، گوجه فرنگی و....
- گیاهان روز کوتاه که معمولا در فصل پاییز و زمستان کشت میشوند به نور کمتری (از نظر زمانی) نیاز دارند تا به گلدهی برسند. گیاهانی مانند؛ آووکادو، گل کلم، به لیمو، توت فرنگی و.... در این دسته قرار میگیرند.
حال اگر گیاهان دیگری کشت میکنید و نمیدانید که چه مدل گلدهی یا زمان بندی دارند بهتر است به مطالب دیگر مراجعه کنید و از شاخصها و ویژگی گیاهان خود مطلع شوید.
بنابراین اگر قصد دارید تا محیطی مطلوب برای رشد گیاه خود با استفاده از لامپ رشد گیاه ایجاد کنید حتما به زمان بیداری و خواب گیاه توجه داشته باشید.
در اینجا ممکن است برایتان سوال شود که مگر گیاهان برای فتوسنتز به نور نیاز ندارند، پس چرا اصلا نیاز است که ما لامپ رشد گیاه را خاموش کنیم؟ در پاسخ به این سوال باید گفت؛ گیاهان مرحلهای به نام تنفس در فرایند رشد خود دارند. به طور دقیق تر، زمانی که گیاهان نور دریافت میکنند، موادی مانند: گلوکز، کربن دی اکسید و آب تولید میکنند و در نهایت در زمانی که نور وجود ندارد از این مواد استفاده میکنند. پس اکیدا توصیه میشود از روشن و خاموش کردن لامپ رشد گیاه به صورت نامرتب و بدون برنامه خود داری کنید.
فاصله لامپ رشد گیاه از گیاهان
با توجه مصرف بالای لامپ رشد گیاه اما همچنان معضل و دغدغه فاصله لامپ رشد از گیاهان برای کشاورزان و مصرف کنندگان وجود دارد. هر چند که نمودارهایی که نشان دهنده این فواصل هستند وجود دارند اما به طور حتم نمیتوان آن را مورد تایید قرار داد. برای پاسخ به این سوال که فاصله لامپ رشد گیاه باید چه میزان باشد؟ باید گفت ملاحظات و شرایطی وجود دارد که با در نظر گرفتن آنها می توان میزان فاصله گیاه با لامپ رشد را مشخص کرد. اگر شما هم می خواهید از لامپ رشد گیاه استفاده کنید و به صورت استاندارد لامپ رشد گیاه در محیط خود قرار دهید ما را همراهی کنید.
یکی از لامپهای محبوب رشد گیاه، لامپهای LED مخصوص هستند. به همین خاطر ملاحضات لامپ رشد گیاه LED در خصوص فاصله آن با گیاهان را مورد بررسی قرار میدهیم.
به طور کلی دو شرط اصلی در میزان فاصله لامپ رشد گیاه LED با گیاهان وجود دارد که شامل: توان لامپ (وات) و مرحله رشد گیاه میشود.
پیشنهاد مطالعه: بهترین راه ها پروش گیاهان در خانه
توان لامپ (وات) و فاصله از گیاه
از عواملی که ما می توانیم بر اساس آن فاصله لامپ رشد گیاه را مشخص کنیم وات لامپهای LED رشد گیاه میباشد. و با توجه به قانون متعارف هر چه توان لامپ بیشتر باشد بنابراین نیاز است تا فاصله لامپ نیز از گیاه بیشتر شود. نقشه راهی که معمولا مصرف کنندگان لامپ های رشد گیاه جهت قرار دادن لامپ رشد از آن استفاده میکنند به شرح زیر است:
البته باید گفت با توجه به تنوع لامپها و... میزان ثابتی برای استفاده وجود ندارد. به عنوان مثال ممکن است والواشرهای رشد گیاه با توجه به میزان توان ثابتی که ارائه می دهند، فاصله بیشتر یا کمتری را نیاز داشته باشند تا تاثیر مثبت بر روی رشد گیاهان بگذارند. هرچند که وات و توان مصرفی لامپهای LED یکی از گزینههای موثر در مشخص نمودن فاصله لامپ رشد از گیاه میباشد اما به تنهایی ایده مناسبی نیست و وجود طیفهای رنگی هستند که در هر مرحله از رشد گیاه کار ساز بوده و میتوان از آنها استفاده کرد. بنابراین کشاورز میبایست چرخه زندگی گیاهان خود را مد نظر قرار داده و علاوه بر مشخص نمودن طیف رنگی مناسب فاصله گیاه را با توجه به توان مصرفی آن مشخص کند.
مرحله رشد گیاه و فاصله لامپ
همان طور که گیاهان شما رشد میکنند، ممکن است لازم باشد ارتفاع لامپ رشد گیاه را تنظیم کنید تا هم رشد گیاهان به سمت بالا و هم نیازهای متغیر آنها برای شدت نور در نظر گر فته شود. با این حال، بسیاری از پرورش دهندگان، لامپهای خود را در ارتفاع ثابت رها میکنند و ترجیح میدهند شدت نور را برای تامین نیازهای نوری محصول در سطح تاج گیاه در هر مرحله از رشد تنظیم کنند. رشد گیاه معمولاً به سه مرحله تقسیم میشود:
- نهال
- رویش
- گلدهی
اما نورهای رشد در هر مرحله چقدر باید به گیاهان نزدیک باشند تا محصولی سالم تولید شود؟ همان طور که گیاهان شما بین هر فاز پیشرفت میکنند، باید به طور مداوم فاصله لامپ رشد گیاه خود را کاهش دهید. نهالها به کمترین شدت نور نیاز دارند، بنابراین در این مرحله، نورهای شما باید فاصله بیشتری با گیاه داشته باشند. در مرحله رویش، نور شدیدتری برای رشد مطلوب نیاز است و هنگامیکه گیاه به مرحله گل دهی میرسد، باید مجدد لامپ رشد را نزدیک کنید تا سطوح بالاتری از طیف نوری برای فتوسنتز در اختیار گیاهان قرار گیرد.
نقشه راه لامپ رشد گیاه در مراحل رشد به صورت زیر میباشد.
عدم تنظیم درست لامپ رشد گیاه
یکی از سوالاتی که برای بسیاری از مصرف کنندگان لامپ رشد گیاه رخ میدهد این است که چگونه بفهمیم لامپ را درست تنظیم کرده ایم؟
سه عامل نشان دهنده تنظیم نادرست و نزدیکی نور به لامپ رشد گیاه:
- مجعد شدن و افتادگی برگها و رشد نامنظم گیاه
- سفیدی یا به عبارتی سفیدک زدن برگها که گاهی مایل به زرد نیز میباشد.
- وجود رنگ قهوه ای در برگهای نزدیک به نور که نشان دهنده سوختگی میباشد.
علائم دور بودن لامپ رشد گیاه
اگر لامپ رشد را دور از گیاهان قرار دهید، آنها کشیده و ضعیف دیده میشوند و اگر اصلاح نشود، منجر به از دست دادن رنگ و و در نهایت مرگ گیاه میشود. گاهی اوقات علائم کمبود نور با رشد سریع اشتباه گرفته میشود. زیرا گیاهانی که از نور محروم هستند به طور طبیعی با سرعت بیشتری به سمت بالا رشد میکنند. با این حال، این فرآیند که به عنوان اتیولاسیون (از دست دادن رنگ) شناخته میشود، نشانه خوبی نیست. این اتفاق یک مکانیسم دفاعی از گیاه است که در تلاش برای فتوسنتز و نیاز به نور بیشتر رخ میدهد.
سخن پایانی
حال که در مورد نحوه تنظیم و شرایط و ویژگیهای لامپ رشد گیاه صحبت کردیم. این نکته را نیز یادآور شویم که گاهی از اوقات شما لامپ رشد گیاه استفاده میکنید و تمامیاستانداردها را رعایت میکنید اما نتیجه دلخواه را به دست نمیآورید. این اتفاق نشان دهنده بی کیفیت بودن لامپ رشد گیاه شما میباشد. به همین دلیل توصیه میکنیم حتما قبل از خرید لامپ رشد گیاه در خصوص معتبر بودن و کیفیت لامپ رشد گیاه تحقیق کرده و سپس از مراکز معتبر و نمایندگیهای معتبر لامپ رشد گیاه خود را تهیه کنید.
با این وجود مجموعه فروردین از بزرگترین برندهای تولید کننده لامپ رشد گیاه در ایران با تکنولوژیهای نوین در این مطلب سعی کرده است تا راهنمای جامع و کاملی از نحوه تنظیم و میزان مدت روشنایی لامپهای رشد گیاه را برایتان ارائه دهد. در صورت تصمیم به خرید لامپ رشد گیاه میتوانید به صورت رایگان با کارشناسان مجموعه فروردین از طریق فضاهای مشخص شده تعامل داشته و خریدی مطمئن برای محصولات خود و گیاهان رقم بزنید. امید است این مطلب شما را در رسیدن به تولید گیاهانی با کیفیت و مثمر یاری دهد.